Wysłany: Pią Gru 05, 2008 11:38 am Psy służbowe i specjalne w Służbie Więziennej
Psy służbowe i specjalne w jednostkach penitencjarnych. Problemy przewodników związane z gospodarką psami, pracą z nimi, szkoleniami, oraz tematy pokrewne. Zapraszam do dyskusji przewodników, koordynatorów i nie tylko.
Witam, mam, zajmuje się szkoleniem i służbowo i cywilnie. Temat o tyle ciekawy gdyż nigdzie nie ma forum dla przewodników psów SW i gdyby nie strona http://www.otps.sw.gov.pl/ to nikt by o psach w SW nie wiedział.
abraxas Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 113
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 11:23 am
Czy to dobry pomysł dyskutować o psach - szczególnie specjalnych - na ogólnodostępnym forum??
A znasz jakieś "nie ogólnodostępne" forum?. Z tego co zdążyłem się zorientować poruszane są na tym forum tematy dotyczące jednostek które nie są zbyt jawne a jakoś temat się klei i nie dochodzi do ujawnienia tajemnicy!. Są problemy ogólne o których można podyskutować bez ujawniania zbędnych informacji - prawda?. Pozdrawiam.
_________________ tempora mutantur et nos mutamur in illis
A tak racja - masz racje "nasze forum" tylko który z przewodników ma do niego dostęp ?. Widzisz ja chciałbym poznać opinię przewodników, oraz podyskutować o ich problemach. A kojce psów służbowych mimo komputeryzacji jednostek nie są jeszcze podłączone do sieci. Gdyby nawet były to na takie gadu gadu trzeba mieć czas a jak wiesz w godzinach służby nie ma go za wiele. Pozdrawiam.
Wiesz abraxas problemy były, są i będą a dyskusja o nich sprawia, że szybciej uczymy się je rozpoznawać i rozwiązywać, a o to chyba tu chodzi - prawda? Wymiana doświadczeń nie jest niczym złym, szczególnie dla ludzi którzy chcą rozwijać swoje zainteresowania Niewątpliwie przewodnikiem psa nie można być bez zamiłowania i pasji - a pasję trzeba rozwijać. Nie wiem dlaczego uważasz, że temat psów SW nie nadaje się na „ogólnie dostępne forum” przecież nie jest to temat wstydliwy - no chyba że uważasz inaczej. Ja uważam że nie mamy się czego wstydzić i możemy o tym mówić „przed całym światem”. A to, dlaczego nie ma tu przedmiotowych tematów, a dyskusję o pietruszce prowadzimy tylko w trójkę, to raczej brak wiedzy przewodników o temacie i forum niż brak chęci do dyskusji. Środowisko przewodników skupia się raczej na stronie (ogólnie dostępnej) OSPiTPS w Czarnem i tam szuka informacji. Niestety strona nie posiada forum, ale miejmy nadzieję, że już niedługo się to zmieni. Ja pozostanę optymistą i w dalszym ciągu wierzę, że temat się rozwinie i pomoże rozwiązać kilka „psich problemów”. Pozdrawiam.
Informuję, iż jestem webmasterem strony www.otps.sw.gov.pl i muszę się przyznać, że również uważam, że powinienem założyć forum na tej stronie, ale ostatnio mamy w Ośrodku tyle pracy związanej z zakończeniem kursów, że nie wyrabiam się. Spróbuję nadgonić tę sprawę i uruchomić forum dyskusyjne dla przewodników psów Służby Więziennej.
Do waszej wiadomości Panowie podaję, że został zawiązany Polski Związek Instruktorów i Przewodników Psów Służbowych. W komitecie założycielskim i jego zarządzie są Komendanci lub zastępcy wszystkich Ośrodków tresury psów służbowych Polskich formacji mundurowych oraz przewodnicy psów. Najbliższe szkolenie dla przewodników odbędzie się w terminie 17-19 kwietnia w OTPS SW w Czarnem. Już mamy wybrane zagadnienia które będziemy realizować: "Obrona konwoju", "Taktyka przeszykania pomieszczeń przy użyciu psa wchodzącego w skład grupy szturmowej" oraz dla psów specjalnych praca na narkotykach. Trzy dni zajęć, w budynkach wielokondygnacyjnych, halach. Zajęcia w dzień i wieczorem, instruktorzy z jednostki GROM, SW, oddziałów AT Policji. Aby wziąć udział w szkoleniu należy być członkiem Związku-wtedy otrzymujecie imienne zaproszenie wysyłane na Dyrektora waszej jednostki.
Informacje dla osób chętnych do wstąpienia do tego Związku mogę przesłać na maila, a niebawem postaram się zamieścić szczegóły na www.otps.sw.gov.pl .
A jednak nie mamy się czego wstydzić !!!. Dyskusja zaczyna rozwijać się we właściwym kierunku. Mam nadzieję, że przeniesiemy ją na forum OSPiTPS. Pozdrowienia dla kadry instruktorskiej z Czarnego.
A jednak nie mamy się czego wstydzić !!!. Dyskusja zaczyna rozwijać się we właściwym kierunku. Mam nadzieję, że przeniesiemy ją na forum OSPiTPS. Pozdrowienia dla kadry instruktorskiej z Czarnego.
Dzięki za pozdrowienia. Nad tym forum pomyślę i pokombinuje. Może się uda.
Pozdrawiam.