Home Forum Prawo Katalog Mapa Kontakt On-Line:

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: wodzu
Pon Sie 21, 2006 9:33 am
1PSK z Lublińca
Autor Wiadomość
Hyrrokkin

Wysłany: Sob Lut 20, 2010 10:03 am   

www.psk.mil.pl napisał/a:
W dniu 16.02.2010r. odbyło się przekazanie obowiązków dowódcy w 1 Pułku Specjalnym Komandosów.

Po ponad trzech latach dowodzenia, pełnienie obowiązków dowódcy 1 PSK zakończył płk Dariusz DACHOWICZ. Zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej kolejnym dowódcą Jednostki został dotychczasowy zastępca ppłk Ryszard PIETRAS – mianowany z chwilą objęcia obowiązków na stopień pułkownika. Uroczystość przekazania obowiązków dowódcy odbyła się w czasie uroczystego apelu, podczas którego - zgodnie z Ceremoniałem Wojskowym – zdający i obejmujący dowodzenie oficerowie przekazali sobie sztandar Oddziału i złożyli meldunki Dowódcy Wojsk Specjalnych
gen.dyw. Włodzimierzowi POTASIŃSKIEMU.

Po defiladzie, którą zakończył uroczysty apel, zdający i obejmujący obowiązki dowódcy 1 Pułku Specjalnego Komandosów w towarzystwie Dowódcy Wojsk Specjalnych i asystenta Szefa Sztabu Generalnego ds. Wojsk Lądowych i Wojsk Specjalnych gen. dyw. Bogusława PACKA złożyli wiązankę kwiatów pod „Pomnikiem poległych Żołnierzy Formacji Specjalnych”.
Następnie uczestnicy uroczystości przeszli do Sali Tradycji 1 PSK, gdzie żegnający się ze stanowiskiem dowódcy 1 PSK płk Dariusz DACHOWICZ wpisał się do Księgi Pamiątkowej; odebrał również gratulacje i podziękowania za czas dowodzenia Oddziałem oraz życzenia sukcesów na nowym stanowisku służbowym w Dowództwie Wojsk Specjalnych.

Życzenia żołnierskiego szczęścia na nowym stanowisku służbowym odebrał również płk Ryszard PIETRAS. Warto podkreślić, że oprócz generałów Włodzimierza POTASIŃSKIEGO i Bogusława PACKA w uroczystym przekazaniu obowiązków dowódcy 1 PSK brali udział przedstawiciele władz samorządowych miasta i regionu, reprezentanci służb mundurowych Garnizonu, przedstawiciele kombatantów i instytucji współpracujących z jednostką, kapelani wojskowi, jak również małżonki oficerów przekazujących sobie stanowisko dowódcy Oddziału.

Płk Ryszard PIETRAS jest szóstym dowódcą utworzonego w 1993 r. - na bazie 1 batalionu szturmowego – 1 Pułku Specjalnego Komandosów.

Przed obecnie dowodzącym, obowiązki dowódcy jednostki pełnili:

1. ppłk dypl. Zbigniew Kwintal od 1993 r. do 19 lipca 1999 r.
2. ppłk dypl. Bogdan Kołtuński od 19 lipca 1999 r. do 24 lutego 2003 r.
3. ppłk dypl. Wojciech Jania od 24 lutego 2003 r. do 15 września 2005 r.
4. płk Piotr Patalong od 15 września 2005 r. 7 listopada 2006 roku.
5. płk Dariusz DACHOWICZ od 7 listopada 2006r. do 16 lutego 2010 r.

Płk Ryszard PIETRAS:

- urodził się 3 lipca 1963 r.;
- jest żonaty – ma syna Igora;
- jest absolwentem Wyższej Oficerskiej Szkoły Wojsk Chemicznych;
- ukończył studia II stopnia i podyplomowe w Akademii Górniczo- Hutniczej w Krakowie;
- jest absolwentem :
Kursu Operacyjno – Taktycznego w Akademii Obrony Narodowej – 1996r.;
Kursu Specjalistycznego dla majorów – kandydatów na dowódców batalionów;
Kursu Zarządzania Sytuacjami Kryzysowymi NATOSchool (SCHAPE) Oberammergau
– Niemcy – 2002 r.;
Kursu Bezpieczeństwa i Walki z Terroryzmem – Centrum Marshalla – Garmisch-Parkenkirchen
– Niemcy – 2008 r.
- posiada trzeci stopień znajomości języka angielskiego;
- pełnił służbę na stanowiskach:
- 1986 – 1987 – d-ca plutonu – 2 pułk chemiczny – Grudziądz;
- 1987 – 1989 – d-ca plutonu WSO WCh Kraków;
- 1989 – 1990 – d-ca kompanii WSO WCh Kraków;
- 1990 – 1993 – d-ca kompanii 5 pułk podhalański Kraków;
- 1993 – 1998 – oficer operacyjny Szefostwa Wojsk Chemicznych KOW;
- 1998 – 1999 – oficer operacyjny Wydziału Wojsk Chemicznych KPZ;
- 1999 – 2000 – oficer operacyjny S-3 polskiego batalionu SFOR Bośnia i Hercegowina;
- 2000 – dowódca kompanii Nordycko – Polska Grupa Bojowa SFOR Bośnia i Hercegowina;
- 2002 – szef Sekcji Wojsk Chemicznych 2 KZ Kraków;
- 2002 – 2004 zastępca/szef sztabu polskiego batalionu Sfor Bośnia i Hercegowina;
Wielonarodowej Grupy Bojowej SFOR Bośnia;
- 2005 – 2006 – szef Sekcji Wojsk Chemicznych 2 KZ Kraków;
- 2006 – 2007 – dowódca 5 batalionu chemicznego – Tarnowskie Góry
- 2007 – 2010 – zastępca dowódcy 1 Pułku Specjalnego Komandosów Lubliniec

Hanzo

Wysłany: Czw Mar 18, 2010 8:43 am   

Cześć
Według moich informacji większość operatorów z 1PSK cieszy się ze zmiany d-cy bo z poprzednim nie dało się w ogóle pracować zresztą w najnowszym "NIE" jest o tym wspomniane.
Pozdrawiam

Hyrrokkin

Wysłany: Pią Lip 09, 2010 9:13 pm   

Witam. Przeglądając stronę MIWO MILITARY Lubliniec zajrzałem do galerii gdzie znajdują się bardzo ciekawe zdjęcia z misji i nie tylko, a w tym bardzo dużo zdjęć operatorów z Lublińca.

Z Afganistanu:
http://miwomilitary.pl/?p=10.34

Z Iraku:
http://miwomilitary.pl/?p=10.11

Co do dwóch pozostałych galerii nie jestem pewny czy na owych zdjęciach znajdują się operatorzy z 1 PSK.

http://miwomilitary.pl/?p=10.19
http://miwomilitary.pl/?p=10.28

Pozdrawiam.

Hanzo

Wysłany: Pią Lip 09, 2010 9:44 pm   

Cześć
A obejrzałeś dokładnie naszywki noszone przez osoby na zdjęciu ? :mrgreen:
Pozdrawiam

Hyrrokkin

Wysłany: Sob Lip 10, 2010 12:03 am   

W której galerii? W tej z Iraku to bezprecedensowo są operatorzy z Lublińca. W tej z Afganistanu na żołnierzy z pułku wyglądają mi te osoby które mają na sobie np. "suezy" i beryle z centralnie umieszczonym celownikiem kolimatorowym na szczerbinie.

Pozdrawiam.

Hanzo

Wysłany: Sob Lip 10, 2010 5:48 pm   

Część
W galerii "Irackiej" nie wszystkie zdjęcia dotyczą Lublińca. Chociaż jest ich trochę :)
W galerii "Afganistan" Ludzie w "Suezach" raczej nie są z Pułku. Pomijając już to, że Lubliniec używa standardowo "orginalnego multicama" ale w troszeczkę innym kroju. Miałem okazje go obejrzeć. :mrgreen:
I naprawdę polecam przyjrzeć się naszywkom. :wink: zdiecie 49 "Afgan"
Pozdrawiam

Hyrrokkin

Wysłany: Sob Lip 10, 2010 6:20 pm   

Cześć. Nie chcę się kłócić, pewny do końca nie jestem tego czy w galerii Afganistan są operatorzy z PSpec. Natomiast mam pytanie: żołnierze w suezach z celownikami kolimatorowymi o których wspominałem wyżej z jakiej jednostki mogą być?

Pozdrawiam.

Hanzo

Wysłany: Sob Lip 10, 2010 6:34 pm   

Cześć
Hrubieszów ? BDSz ? BKPow ?
Od ponad roku PSK używa H&K A tu na fotkach w większości Beryle i Wisty. Wnioskuje wiec że jest to jakiś pododdział WL.
Pozdrawiam

Hyrrokkin

Wysłany: Sob Lip 10, 2010 7:49 pm   

Ale w suezach? Poza tym na zdjęciu nr. 49 z Afganistanu widnieje naszywka wojsk rozpoznawczych, (nie wiem jak to ma się do jednostki specjalnej) noszą je żołnierze, którzy "trudnią" się w specjalizacji rozpoznanie a jedną z takich specjalizacji posiada Lubliniec dokładnie rozpoznanie specjalne... Czy żołnierze z Lublińca nie mogli mieć takiej naszywki jeśli jednym z ich zadań jest rozpoznanie spec? Skoro miał by to być np. Hrubieszów to nie mieli by naszywki ich jednostki czyli dwa skrzyżowane noże i dużą "2"? Co do broni to nie wiadomo kiedy zrobiono te zdjęcia, może wtedy gdy jeszcze na wyposażeniu PSK były Beryle? W sumie z tego co słyszałem cała jednostka nie jest jeszcze wyposażona w HK 416, a szkoda...

Ps. Sorry za upierdliwość ale chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości i przy okazji wyciągnąć z tej lekcji nowe dla mnie informacje. :grin:

Pozdrawiam.

Hanzo

Wysłany: Nie Lip 11, 2010 7:15 am   

Cześć
Zarówno w suezach jak i multicamach - Prywatny zakup.
Nie spotkałem się z tym aby Lubliniec nosił ogólno rozpoznawczą naszywkę. Najczęściej nie nosili żadnych a jeśli już coś u nich jest to jest to ich własna "pułkówka"
Według tego co jakiś czas temu czytałem 100% zespołów bojowych chodzi z 416.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu