Niestety w mojej jednostce plan ochrony nie przewiduje pieskow , a bardzo chcialem byc przewodnikiem psa specjalnego:(
Pozdrowienia dla wszystkich "psiarkow"
Globalny problem narkotyków i narkomanii nie oszczędza także jednostek penitencjarnych. O ile do niedawna problem był bądź nie dostrzegany bądź bagatelizowany, to wydarzenia ostatnich dni (ujawnienie sporej ilości przedmiotu niebezpiecznego) niewątpliwie otworzyły oczy tym kierownikom jednostek u których jeszcze nie ma czworonożnego detektora substancji narkotycznych. Niewątpliwie pies (dobry pies) jest w chwili obecnej najskuteczniejszym i najtańszym detektorem dostępnym na rynku. To od kierowników jednostek zależy czy jest wykorzystywany w odpowiedni sposób i czy znacząco wpływa na podniesienie bezpieczeństwa zarówno jednostki jak i samych funkcjonariuszy. Mam nadzieją, że jak psi etat pojawi się w twojej jednostce to zgłosisz swojemu kierownikowi chęć odbycia kursu dla przewodników psów specjalnych, a tym samym powiększysz nasze grono. Życzę powodzenia i do zobaczenia gdzieś kiedyś na szkoleniu.
Czy możecie powiedzieć jaka jest skuteczność psiaka w waszych jednostkach?? Ile razy pies trafia w roku?? Czy jest efektywny?? W moim przypadku kilka trafień po kursie a później długa przerwa.... moze coś źle robie?
Pytanie nr 2. Na niektóre bardzo skuteczne psy są wyroki wydane przez złodzieji. Czy istnieje realne zagrożenie dla psiaka ewentualnie przewodnika??
Jeśli chodzi o skuteczność psów specjalnych w jednostkach penitencjarnych to pytanie dla otpsczarne oni prowadzą statystykę i najlepiej wiedzą jak to się ma w Polsce penitencjarnej. Jeśli chodzi o trafienia w jednostce to na swoim przykładzie powiem, że od kilku do nawet kilkunastu w roku, od 0.3 g po nawet 20 g. Różnie to bywa. Ale są jednostki, które koszą jak zboże po kilkanaście razy rok w rok. Skuteczność psa specjalnego w jednostce zależna jest od wielu czynników w dużej mierze niestety nie zależnych od ciebie. Czynniki zależne od ciebie to takie jak zapał do pracy, motywacja dla psa - urozmaicenie treningów, „serce” włożone w psa i oczywiście pasja. To już kolego połowa sukcesu. Drugą połowę posiada twój kierownik, czyli: zapewnienie ci odpowiednich warunków do pracy tak abyś mógł zaplanować dzień złożony z regularnych czynności takich jak: pielęgnaca, codzienny trening, systematyczna spokojna praca, zabawa i odpoczynek oczywiście z psem. Najlepiej gdybyś zajmował się tylko pracą z psem i nie był związany innymi obowiązkami służbowymi. Drugim istotnym elementem jest to na czym trenujesz czyli substancje o jak najlepszych właściwościach „organoleptycznych”. Kolejny z elementów to właściwe umiejscowienie psa w systemie antynarkotykowym jednostki tak aby twoja praca poparta była wcześniejszym rozpoznaniem w ramach czynności profilaktycznych systemu a nie przypadkowym doborem cel i pomieszczeń. Sprawdź który z tych elementów trzeba dopracować. Co do drugiego pytania to ryzyko zawodowe wpisane jest w waszą służbę tak samo dla oddziałowego jak dla przewodnika z psem. Pozdrawiam i życzę sukcesów i wytrwałości.
abraxas Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 113
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 10:15 am
Nomad napisał/a:
Wymiana doświadczeń nie jest niczym złym, szczególnie dla ludzi którzy chcą rozwijać swoje zainteresowania (...) Nie wiem dlaczego uważasz, że temat psów SW nie nadaje się na „ogólnie dostępne forum” przecież nie jest to temat wstydliwy - no chyba że uważasz inaczej.
Wymiana doświadczeń - ok. Ale nie na ogólnodostępnym forum. Może zaczniesz opisywać procedury związane ze szkoleniem, sposoby prowadzenia przeszukań? Forum to może być czytane przez każdego, każdy może też tu napisać. Również osadzony. A chyba niekoniecznie chcemy, by osadzeni znali procedury przez nas stosowane?
Nie wiem skąd wniosek o wstydliwości ... Tego nie zrozumiałem.
Racja abraxas pewne tematy nie powinny znaleźć się na tym forum właśnie z powodów podanych przez ciebie. Co do tego to zgadzam się z tobą w 100%. Tematyka gospodarki psami służbowymi i specjalnymi to także pielęgnacja, karmienie, sprzęt do szkolenia, do bieżącej pracy jak np.: kagańce, smycze obroże itp. To także problem pracy i doboru pozorantów, wyposażenia dla pozorantów, tor przeszkód i tematy pokrewne o których można mówić otwarcie gdyż są to tematy powszechne również w szkoleniu psów sportowych.
Co do „Wymiana doświadczeń - ok. Ale nie na ogólnodostępnym forum” rozumiem, że miałeś na myśli te „niedostępne” tematy. „Może zaczniesz opisywać procedury związane ze szkoleniem, sposoby prowadzenia przeszukań?” myślę, że nie traktujesz mnie poważnie – szkoda. Zapraszam do dalszej przedmiotowej dyskusji – oczywiście na tematy bezpieczne. Pozdrawiam.
Czy możecie powiedzieć jaka jest skuteczność psiaka w waszych jednostkach?? Ile razy pies trafia w roku?? Czy jest efektywny?? W moim przypadku kilka trafień po kursie a później długa przerwa.... moze coś źle robie?
Pytanie nr 2. Na niektóre bardzo skuteczne psy są wyroki wydane przez złodzieji. Czy istnieje realne zagrożenie dla psiaka ewentualnie przewodnika??
Pozdrawiam M
Witam.Co do pytania o skutecznosc, ilosci trafien, efektywnosci itd to mozesz mi przyslac maila prywatnego z zapytaniem.Postaram sie Tobie powiedziec co i jak wraz z przeslaniem instrukcji-ktora wlasnie opracowalem- dotyczącą wykorzystania pieskow w celu skuteczniejszego wyszukiwania. Przez caly listopad analizowalem cala dokumentacje dot znalezien od poczatku istnienia pieskow w naszej sluzbie i w instrukcji sa zawarte ogolne oraz dosc szczegolowe wnioski.
Jest jeden warunek abym odpowiedzial-musze potrafic Cie zidentyfikowac abym czegos nie poslal gdzies w eter-wiesz sam o co chodzi.
co do pyt nr 2 to sa obecnie 2 realne grozby ale do tej pory nikt nikomu nic nie zrobil.choc ryzyko zawsze istnieje.
Pozdrawiam i jakby cos to czekam na maila
Ostatnio zmieniony przez otpsczarne Pon Gru 15, 2008 9:43 pm, w całości zmieniany 1 raz
Niestety w mojej jednostce plan ochrony nie przewiduje pieskow , a bardzo chcialem byc przewodnikiem psa specjalnego:(
Pozdrowienia dla wszystkich "psiarkow"
Kolego podaj mi prywatnym mailem z jakiej jednostki jestes a ja odpisze czy jestescie uwzglednieni do zakupu pieska i przeszkolenia w 2009 roku. Czasem Twoj kierownik planuje nabycie psa i niekoniecznie musisz o tym widziec.Dowiadujesz sie na pare dni przed kursem i robia sie wielkie oczy:)
A co do planu ochrony to zadna filozofia-wystarczy zalacznik zmienic i po sprawie.Czysta kosmetyka.
abraxas Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 113
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 10:09 am
Nomad napisał/a:
„Może zaczniesz opisywać procedury związane ze szkoleniem, sposoby prowadzenia przeszukań?” myślę, że nie traktujesz mnie poważnie – szkoda.
Myślę, że traktuję właściwie Pytanie jeszcze o niczym nie świadczy. Zbyt osobiście to odebrałeś - a to tylko (może niepotrzebnie personalnie) zwrócenie uwagi na problem.
Jak sam widzisz już pojawiła się próba dyskusji na temat ilości wskazań, zagrożeń. A to już według mnie - i jak widać nie tylko mnie - nie jest temat na to miejsce.
"Jak sam widzisz już pojawiła się próba dyskusji na temat ilości wskazań, zagrożeń. A to już według mnie - i jak widać nie tylko mnie - nie jest temat na to miejsce." Nie wiem czy dobrze widzę ale z tego co zobaczyłem to otpsczarne w sposób prawidłowy odpowiedział na zapytanie. Poprosił o kontakt na priv a po rozpoznaniu osoby udzieli odpowiedzi. "Jest jeden warunek abym odpowiedzial-musze potrafic Cie zidentyfikowac abym czegos nie poslal gdzies w eter-wiesz sam o co chodzi" Jak sam widzisz jest to właściwy tok postępowania. Nie wiem czego czepiłeś się tego bezpieczeństwa jak rzep psiego ogona. Przyznałem tobie racje jeśli chodzi o "trudne tematy" i umieszczanie ich na forum, otpsczarne pokazał jak to zrobić a ty dalej swoje. Powiedz czy ktoś przekroczył bezpieczną granicę związaną z tajemnicą służbową podczas dyskusji na tym forum? Czy moje wypowiedzi w jakiś sposób ujawniły procedury związane z pracą psów specjalnych w jednostkach penitencjarnych? Wydaje mi się że nie - ale mogę się mylić ?!?! Może inni użytkownicy tego forum lub admin wypowiedzą się na ten temat i rozstrzygną ten problem. Pozdrawiam.
_________________ tempora mutantur et nos mutamur in illis
Pomógł: 19 razy Wiek: 28 Dołączył: 07 Sie 2004 Posty: 1116 Skąd: Dolny Slask
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 5:42 pm
Ciężko mi się odnieść do samego tematu psów bo się na nim nie znam, ale co to spraw "trudnych" to admini i moderatorzy czuwają.
Ja osobiście nie widzę w powyższej dyskusji złamania żadnych zasad obowiązujących na forum.
Jeżeli chodzi o psy specjalne i wartownicze to na forum możemy pisać o ich karmieniu, rodzajach aportów i statystykach trafień. O szkoleniu, tresurze i ich właściwej pracy lepiej sobie darować Temat jak widzę znalazł szerokie zainteresowanie, szkoda właśnie, że przewodnicy nie bardzo jak mogą się wymienić doświadczeniami chyba, że spodka się ich kilku na jakimś "szukaniu" w okręgu.
Ja właśnie chciałbym powiedzieć, iż też nie widzę zagrożenia, że ktoś pisze w podobnej tonacji jak tu jest pisane. Nie takie rzeczy na necie są dostępne. Dla przykładu podam, że ostatnio natknąłem się na wyniki badań naukowych dotyczących przestępczości narkotykowej w więzieniach. Jest to ponad 80 stron ankiet przeprowadzonych na skazanych i wniosków wyciągniętych przez poważny instytut badawczy. Jest tam napisane kto, od kogo, jak, jakie, w jakich ilościach, za ile, jak często etc. zdobywa i zażywa narkotyki oraz alkohol. Panowie (być może również panie) nie popadajmy w paranoję. Niebawem ktoś zacznie mówić, iż zakazane jest nawet mówić słowo "narkotyk w jednostce"-bo to ściśle tajne. Uważam, że nie dzieje się nic złego. Nikt tutaj nie sprzedaje patentów na wyszukiwanie przez psa lub jego zmylenie aby nic nie znaleziono.
Pozdrawiam.
ps. tak na polepszenie humorów to na przyszły rok średnia podwyżka u nas w służbie bedzię prawie taka sama jak była w roku obecnym.Średnio 335 zł. (wskaźnik kwoty bazowej wskakuje na 2,65 natomiast kwota bazowa na rok 2009 to 1523 zł, SW otrzyma też 500 etatów)
Hehe, swego czasu w sieci znalazłem naszą "ZETKĘ"..., całe szczęście już jej nie ma.
Czyli kierowniku ta podwyżka będzie na 100%, ciekawe od kiedy będą płacić? Pewnie jak w tamtym roku wyrównają w marcu