Tak sie zastanawiam jak dluga droga jest od podjecia decyzji do jej raelizacji. Chodzi oczywiscie o psa sluzbowego! W bardzo bardzo wielkim skrocie. Jakos we wrzesniu zostalem wezwany do kierownika DO, zapytano mnie czy nie chcial bym sie opiekowac psem specjalnym od (narko). Dostalem 2 tyg na odpowiedz, na propozycje po konsultacjach rodzinnych zgodzilem sie-pies w domu. I sie zastanawiam jak dlugo trzeba czekac w jednostce na zakup psa? Dodam ze takowego jeszcze niema
!
Na innym forum ZOZ napisałeś, cyt. Wysłany: Sob 12:37, 26 Lip 2008
Pies wybrany, Labrador. Na wyżywienie psiaka 450pln i dodatek jak za oddziałowego i nie będzie to (po). Pełna opieka weterynaryjna plus cale zaopatrzenie. Kurs trwa 4 miesiące (Czarne). Teraźniejszy zaczął się w sierpniu"
To ja tak z ciekawości szczerej, przy stawce żywieniowej na dużego psa czyli 5 zł netto { obowiązuje do końca br. roku) od stycznia 7 z netto. Wliczając 20% dodatku zimowego to ni jak nie wychodzi mi 450 zł?? W lipcu napisałeś, że będziesz na kursie, tu piszesz, że we wrześniu kierownik Cie wezwał na rozmowę...Kurs jesienny zakończył się 12 grudnia br. roku, o ile jestem zorientowany to na wiosnę będzie tylko i wyłącznie kurs dublerów jeżeli chodzi o psy specjalne. A najlepiej jak zapytasz samego otpsczarne.
Pozdrawiam
Hehe, swego czasu w sieci znalazłem naszą "ZETKĘ"..., całe szczęście już jej nie ma.
Czyli kierowniku ta podwyżka będzie na 100%, ciekawe od kiedy będą płacić? Pewnie jak w tamtym roku wyrównają w marcu
Te podwyżki mamy na 100%. Placone bedzie pewnie jak uruchomią budżet czyli jak piszesz marzec-kwiecień.
Aleś mnie rozszyfrował z tym kierownikiem:)
ps. ja ZETKI nie widziałem, ale chyba bym zawału dostał:)
pozdrawiam.
Tak sie zastanawiam jak dluga droga jest od podjecia decyzji do jej raelizacji. Chodzi oczywiscie o psa sluzbowego! W bardzo bardzo wielkim skrocie. Jakos we wrzesniu zostalem wezwany do kierownika DO, zapytano mnie czy nie chcial bym sie opiekowac psem specjalnym od (narko). Dostalem 2 tyg na odpowiedz, na propozycje po konsultacjach rodzinnych zgodzilem sie-pies w domu. I sie zastanawiam jak dlugo trzeba czekac w jednostce na zakup psa? Dodam ze takowego jeszcze niema
!
Jednostka kiedy chce psa-składa wniosek przez OISW do BOiSO w Warszawie-oni do OTPS SW i robimy liste. z reguły wszystkim kupujemy w danym roku, którzy zdązyli zapotrzebować psa.Wieć jeśli od dłuższego czasu chcecie psa to albo nie poszedł wniosek od was albo...nie ma innej możliwości. W 2009 kursy tresury bedą od sierpnia bo na wiosnę robimy warsztaty doskonalące i dublerów przewodników psów.
Jak chcesz to prześlij mi maila (poza forum) o jaką jednostkę chodzi a odpiszę czy jesteście zaplanowani na 2009 rok.
pozdrawiam.
ps.na chwilę obecną mam zakupione i przeszkolone wszystkie psy na które miałem zgłoszenia z 2007 a nawet z początku br.wiec wniosek jeden-nie było zapotrzebowania wysłanego.może jest obecnie juz wysłane ale że nie wiem o którą jednostkę chodzi to nie odpowiem.
przy stawce żywieniowej na dużego psa czyli 5 zł netto { obowiązuje do końca br. roku) od stycznia 7 z netto
Kolego stawka obecna letnia na dużego psa to 5,5 PLN-chyba że coś mi umknęło:)
A te 7 PLN to nam się udało w dobrym momencie wprowadzic i od 1 stycznia 2009 będzie obowiązywała. Również znowelizowaliśmy przepis i psa wykorzystywanego do zadań służbowych (obojętnie jakiego) można żywić m.in.suchą karmą przez 7 dni w tygodniu (dotychczas 3) więc nie trzeba będzie gotować.Zgodzę się z Tobą że nawet nowa stawka nie da 450 PLN miesięcznie, a z tym oddziałowym to jest różnie. Przepis mówi, że na stanowisko oddziałowego należy....plus kurs specjalistyczny. Kurs przewodników psów jest kursem specjalistycznym i w związku z tym stanowisko oddziałowego można dostać (lecz dopiero po kursie-nie przed). Dodatkowo aby pełnić służbę na oddziale to należy wtedy przejść kurs oddziałowych.
pozdrawiam
Zaciekawiliście mnie tym internetem, więc pozwoliłem sobie pomyszkować i co widzę: Ktoś z za oceanu nakręcił świetny film związany z wykorzystaniem psów policyjnych. Świetny pościg z zatrzymaniem, mase detali zwiazanych z pracą psa, i dość zaskakujące wykończenie akcji. Film dośc brutalny, wyłącznie dla widzów o silnych nerwach. http://www.stickdeath.com/k9.htm Pozdrawiam
_________________ tempora mutantur et nos mutamur in illis
Zaciekawiliście mnie tym internetem, więc pozwoliłem sobie pomyszkować i co widzę: Ktoś z za oceanu nakręcił świetny film związany z wykorzystaniem psów policyjnych. Świetny pościg z zatrzymaniem, mase detali zwiazanych z pracą psa, i dość zaskakujące wykończenie akcji. Film dośc brutalny, wyłącznie dla widzów o silnych nerwach. http://www.stickdeath.com/k9.htm Pozdrawiam
Ja w połowie filmu wyłączyłem-nie dałem rady:)Niby człowiek w służbie jest ale nerwy słabiutkie ma:)Niezłe.
Z tą stawką żywieniową i zmianą przepisu to świetna sprawa, bo przy obecnej cenie wołowiny psy mogły polizać kostki i ścięgna. Sucha karma ma swoje dobre strony. Wiele hodowli zarówno w Polsce jak i za granicą opiera żywienie psów na zbilansowanych suchych karmach. Po przeliczeniu kosztów i analizie składu można powiedzieć, że co byśmy nie gotowali to i tak sucha z górnej półki jest tańsza niż gotowane a skład chemiczny bogatszy i bardziej zbilansowany. Do tego czas przyrządzenia posiłku znacznie się skraca i gdyby dodać do tego jeszcze co jakiś czas dobrą puszeczkę … Jednak gdyby karmili mnie całe życie pomidorami i co jakiś czas marcheweczką to na wigilię bym zdrowo się odszczekiwał . Przestrzegam przed karmieniem komercyjnymi tanimi karmami lepiej kupić droższą ze sprawdzonej firmy gdzie na psa przypada ok. 600 – 900 gram niż sypać im kilogramy badziewia . Sam to sprawdziłem. Pozdrawiam.
_________________ tempora mutantur et nos mutamur in illis
moze i nie byl to wrzesien, ale pisalem jak bylo. A czy bedzie, sam zaczynam watpic.
Po nowym roku bede w telefonicznym kontakcie ze specjalistami OISW i podpytam o Twoja jednostke i zakup psa u Twojego specjalisty.Mysle że cos z nim ustalimy i w 2009 św. mikołaj zaopatrzy was w psi nos do narkotyków:)
Pozdrawiam.
No proszę co za niespodzianka.Zaglądam tutaj dzisiaj, a moderator taki numer wyciął:)
Zdjęcie grupy funkcjonariuszy plus psy służbowe.O ile dobrze widzę to grupa z Goleniowa, byłem kilka razy u nich na "występach gościnnych" i oprócz dobrej prezentacji w postaci wyposażenia etc, to umiejętności są na równie wysokim poziomie.
Tak trzymać.
Zresztą we wrześniu 2009 roku będą bronili tytuł Mistrzów Kraju, w Kynologicznych Mistrzostwach Polski SW.O ile przejdą eliminacje okręgowe.Oczywiście żart z tym przejściem eliminacji:)