Człowieku, odpowiedziałem Ci jednym słowem na Twoje dwa pytania. Kapral jest pierwszym stopniem podoficerskim i skoro piszę, że by uzyskać stopień podoficerski wystarczy średnie bez matury to po co pytasz, czy też będzie można dostać kaprala. Mam nadzieje, że nie byłeś w wojsku.
abraxas Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 113
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 7:19 pm
adammaks napisał/a:
można iść do szkoły podoficerskiej i uzyskuje się wtedy stopień kaprala?
Nie. By "uzyskać" stopień kaprala należy zdać egzaminy!
Ostatnimi czasy, by trafić do szkoły podoficerskiej trzeba też zdać egzamin wewnętrzny.
Egzamin wewnętrzyn na podoficerkę? - pierwszy raz słyszę - chyba na kurs oddziałowych ?.
_________________ tempora mutantur et nos mutamur in illis
abraxas Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 113
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 12:49 pm
Dobra - rozpędziłem się. To był jeden z pomysłów gdy rozważano zmiany w organizacji szkół: podoficerskiej i oficerskiej.
Ale to, że by uzyskać pierwszy stopień podoficerski nie wystarczy tylko średnie wykształcenie to prawda. Trzeba zdać egzaminy. No i dotrwać do nich - co nie jest takie oczywiste.
Co do tych egzaminów wewnętrznych na podoficerkę to fakt autentyczny. W jednej z jednostek miałem okazje zobaczyć funkcjonariuszy na takim castingu wewnętrznym, który typował dopiero chłopaków, którzy dostana szansę wyjazdu do kalisza
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 566 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:34 pm
Nie dośc, że odświeżanie tematu sprzed pół roku, to jeszcze nie na temat i bez sensu.
Pzdr.
_________________ "Ślubuję stać nieugięcie na straży niepodległości i suwerenności oraz strzec nienaruszalności granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej, nawet z narażeniem życia."
Witam. Do jakiego stopnia mozna maksymalnie awansowac bez matury w SW( korpus podoficerów max starszy sierzant sztabowy?) i w Policji ? Z tego co wyczytałem w wojsku bez matury nie ma mozliwosci awansu zostaje tylko starszy szeregowy.
Czy moze zaistniec sytuacja ze bede zmuszony zrobic mature czy to w SW czy w Policji ?